Friday, December 9, 2016

Julsagan 2016 - Legenden om Snöprinsessan. Lucka 9:

Illustratör: Kari Elisabeth Dahl


Plötsligt hördes ett ljud från Jultomtens julklappssäck och både Viola och Åsa tittade dit. Dom kunde se att säcken rörde sig men inte varför? Stolen startade att röra sig framför skrivbordet och dom hörde en duns.

-Aj! var det någon som sa.

Det var jätteotäckt tyckte systrarna eftersom dom inte såg något. Så hördes det hur någon gick på golvet mot dom men kunde inte se någon där. 

- Vem eller vad är du? frågade Åsa högt efter att ha backat och ställt sig framför sin syster.

Dom hörde en djup suck och plötsligt fick dom se en liten Nisse stå där mitt på golvet. Så mumlade han något och dom kunde se att han höll i en stor filt. Det måste varit den filten deras Mamma pratat om som gör att den som har den på sig blir osynlig.

- Jag blev väckt ur min sömn, sa den lilla Nissen. Det var så varmt och skönt i Julklapps säcken att jag somnade av. Tur att ni väckte mig, sa han och gäspade stort.

- Jag har kommit med ett budskap från självaste Jultomten, sa Nissen. 

Viola och Åsa tittade på varandra och visste inte vad dom skulle säga så dom var helt tysta.

- Jultomten bad mig ta med denna filt och när man säger en formel blir den som har den över sig osynlig. Det är viktigt att ni har den på er när ni besöket Tomtelandet så inte Draken Smulan kan se er.

 - Själv behöver jag bara säga en formel så kan inte ni se mig, men ni behöver denna filt och det är viktigt.

Nissen mumlade något och försvann sen men dom såg fortfarande filten som delvis hängande i luften. Han mumlade något och blev synlig igen. Boken hade ju pratat om många trollformler så det stämmer ju, tänkte systrarna.

Nissen sa att nu var det dags att öva på denna trollformel och det gjorde dom. Båda tjejerna fick öva på att säga trollformeln som gjorde dom osynliga med filten, och den trollformeln som gjorde filten och dom synliga igen.

- Det är viktigt att man inte skojar med någon, att skrämma någon, sa Nissen strängt. Då försvinner effekten av trollformeln.

Viola och Åsa tittade på varandra för dom hade ju egentligen lust att testa ut filten genom att skrämma sin lillebror William, men bara på skoj! Nu startade dom förstå hur allvarligt detta är.

- Jultomten vill träffa er, fortsatte Nissen säga, han har en hemlig nedgång och man behöver nycklar för att låsa upp den trä-dörren. Jag hade med mig dom men hittar dom inte nu, sa han och kände igenom sina fickor flera gånger.

Åsa höll upp nycklarna och Nissen suckade lättat ut.

 - Den hemliga nedgången är…

Fortsättning följer i Lucka 10, följ med dit!!

Julsagan är skriven av Stina och Åsa

No comments:

Post a Comment