Monday, November 30, 2015

LUCKA 1 – 2015:
Illustratör: Alicia Joelsson


Det var en stark fullmåne som lyste upp denna tidiga morgon då hunden Entroms startade sin vanliga morgonrunda i det polisdistrikt han tillhörde. Entroms är ingen vanlig hund, han är en flygande polishund och jobbar tillsammans med Kapten Zeta Blackstroms på Z-skeppet. Tillsammans utför dom olika uppdrag i sitt rymddistrikt och gör så att det är tryggt att leva där.

Kanske har du aldrig sett en flygande polishund? Entroms använder sin svans att flyga med,  därför är den lite extra lång för att kunna vikas överst och formas till en propeller. På detta sätt kan han flyga både högt, långt, länge och snabbt. Faktiskt kan han flyga lika fort som en kanonkula och han har ett speciellt flygtäcke på sig som gör att det går extra fort. Han ser ut som en flygande Stålmannen där han susar fram i luften med manteln fladdrande omkring sig.

Denna morgon var lite extra stjärnklart, och Entroms hade god sikt framöver där han flög för att kontrollera att allting stod rätt till. Det var en kylig morgon och det såg ut som att det kom frost rök från hans nos, stjärnorna glittrade och glimrade och det var lugnt överallt.

Plötsligt knastrade det till i bollen på Entroms vänstra öra, han får besked via den, precis som från en walkie-talkie eller mobiltelefon som ringer när någon vill prata. Entroms viftade lite på örat och det är som att klicka svara och han sa:
­- Polishund Entroms till din tjänst, vad kan jag hjälpa till med?

Det knastrade till igen och först hördes ett konstigt ljud, det var Kapten Zeta Blackstroms som gäspade stort när han skulle prata. Entroms visste hur morgontrött hans arbetskamrat var och fnissade till.
- Dags att vakna nu? sa Entroms och fortsatte skratta lite.

Ännu en gäspning hördes innan Kapten Zeta Blackstroms svarade:
- God morgon du nattens riddare. Att det skall vara så fasligt svårt att vakna, men nu är jag i alla fall strax på väg mot rymdskeppet. Har du något att rapportera från natten?

Entroms rapporterade som vanligt det han sett under sin runda när det plötsligt lät som ett ramaskri bak Kapten Zeta Blackstroms.
- Vad sker? gnydde Entroms fram oroligt.

Nu var det Kapten Zeta Blackstroms tur att skratta, och han svarade med att det var hans dotter Stroffi, 5-åringen som fått lov att öppna första paketet innan julafton och fått ett legosett hon länge önskat sig.

- Vi har en sådan där julkalender hängande på väggen med ett litet paket för varje dag till julafton, så att inte väntetiden skall bli så lång, förklarade Kaptenen.

Entroms fortsatte sin rapport och flög sedan hem för att vila innan det var dags för nästa flygrunda och rapportera till Z-skeppet. På sin flygtur såg han hur många på Plontus-planeten vaknat och var på väg till sina jobb, skolor, dagis och vad dom nu skulle göra. Det var tända ljusstakar och julstjärnor i fönstren, ljusdekorationer på hus och i en del trädgårdar.

Nu är det inte länge till jul, tänkte Entroms. Det skall bli så gott med julskinka och revben som Prina Blackstroms,  hustrun till Kapten Zeta Blackstroms lagar. Hon är så duktig på matlagning och bara tanken på det gjorde att Entroms blev hungrig. Dags att äta frukost innan jag lägger mig tänkte han och var snart hemma.

Innan han var helt hemma fick han syn på något och flög först dit. Hm. Vad konstigt! tänkte han. Vad har skett med julgranen och varför står dörren till bageriet öppen? Nog för att bagare är tidigt uppe men det var något som inte stämde. Försiktigt flög han dit och gick genom den öppna dörren. Inne var det mörkt förutom ljusstaken och julstjärnorna som lyste upp.

Det var då han såg det. Massa mjöl på golvet, lite krossat glas, honung och fötterna från någon stack fram bakom disken där man beställer och betalar. Entroms flög dit för att inte få glas splitter i sina tassar och fick se bagaren fastbunden på en stol. När han såg Entroms utbröt bagaren:

- Jag var rädd dom kom tillbaka, så jag vågade inte ropa på hjälp, det är så hemskt. Dom…..

(Fortsättning följer i lucka 2, häng med!)

No comments:

Post a Comment