Translate

Sunday, December 4, 2016

Julsagan 2016 - Legenden om Snöprinsessan. Lucka 4:

Illustratör: Kari Elisabeth Dahl

- Jag kan inte säga vart Jultomten är, suckade Enhörningen Bubblan. Jag vet inte det eftersom jag fick brevet av en av små-nissarna när jag besökte Tomtelandet. Små-nissen sa bara att Jultomten är fången och att det är bråttom att ge dig detta brevet. Sen försvann han så fort att jag inte hann se vart han gick.

- På väg hit, fortsatte Bubblan, såg jag en drake flyga på himlen som sprutade eld med jämna mellanrum. Kanske det är draken som fångat Jultomten? sa Bubblan bekymrat.

Viola satt fortfarande kvar på Bubblans rygg men hoppade av. Var det den eld som draken sprutat hon sett på himlen borta vid horisonten när hon gick ut med soporna igår kväll? Då hade hon blivit rädd och undrat om det var ett nytt vulkanutbrott? Längre hann hon inte tänka innan hennes syster kom ridande på Storfot och hade med sig Minimus.

Viola berättade för Åsa det hon fått veta av Bubblan som bekräftade det som blev sagt. Systrarna blev eniga med Bubblan om att rida till Tomtelandet för att inte dra till sig drakens uppmärksamhet, och där knacka dörr för att höra var man sist såg Jultomten.

- Jag glömde säga, sa Bubblan, att små-nissen pratade om boken Legenden om Snöprinsessan. Det är viktigt ni hittar den först och läser den eftersom den innehåller viktig information, men han sa inte vart den fanns.

Åsa sa att det visste dom säkert i Tomtelandet så nu var det dags för dom att rida dit, hitta boken och få hjälp av små-nissarna att hjälpa Jultomten. Viola hoppade upp på Minimus, tog tyglarna och systrarna började rida mot Tomtelandet.

- Jag trodde att Legenden om Snöprinsessan bara var en påhittad saga, sa Viola när dom ridit en stund. Man har ju hört om den men trodde inte på det sa hon till Åsa som höll med henne. Tänk om det står magiska knep i den boken som vi kan lära oss?

- Det står säkert hur vi skall skydda oss från Draken och andra hemskheter, sa Åsa. Jag visste att det fanns en drake här men aldrig sett den, jag hörde att den var snäll men så låter det ju inte nu, sa hon.

Det var tystnad som mötte dom när dom närmade sig Tomtelandet, verkligen tystnad. Det som brukar vara så mycket liv och rörelse de gånger systrarna varit på besök innan.

- Märker du en sak? frågade Åsa. Det är ju inte jul pyntat någonstans! Inte några ljusstakar i fönstren och inga ljusslingor är upphängda, så konstigt! Viola höll med henne.

Dom red fram till ett av de närmaste husen och hoppade av, här hade dom varit på besök innan och till och med fått pepparkakor mitt på sommaren. Det var denna små-nisse familj som hjälpt dom när dom kom som flyktingar. Så tyst det är tänkte systrarna.

När dom knackade på var det ingen som öppnade, dom provade flera gånger och tittade in genom fönstren men ingen var hemma. Så gick dom till nästa hus men det var ingen där heller. Det började bli mörkt nu även om snön lyste upp lite. Var är alla sa dom till varandra. 

Plötsligt hördes en liten duns bakom dom och när dom vände sig om fick dom se…

Fortsättning följer i Lucka 4, bli med dit!!

Julsagan är skriven av Stina och Åsa

No comments:

Post a Comment