Translate

Tuesday, December 14, 2010

Lucka 13

.. bli helt mörkt igen. Något hördes i bakgrunden som kom emot dem. Men var det inte? Jo det var det, självaste Sankta Lucia sången som kom emot dem. Lucians ljuskrona lyste upp mellan träden och efter henne följde ett tåg av alla möjliga figurer. Det var tärnor, smånissar och levande pepparkakor till och med.

Hectors näsborre darrade lite igen av det han såg. Han studerade följet noga vände sig om till Kalle och Rimfrost och sa:
- Men det finns ingen Staffan stalledräng? Jag kan inte se någon, kan ni? Alla luciatåg har ju minst en Staffan Stalledräng.. Hm grymtade Hector tankfullt och fortsatte:
- I brevet jag fick stod det att jag skulle följa Staffan stalledräng in i den hemliga gången, men om han inte är här... Hm..


Hector veckade sin panna medans Rimfrost log triumferat. Han startade hoppa upp och ned i bara farten av sin egen lilla hemlighet. Kalle tittade förundrat på honom och undrade vad det var som var så roligt?

- Titta vad du bär på i din högra hand! utropade Rimfrost glatt. Där har du svaret.

Kalle fick ögonen på pinnen med guldstjärna han bar på. Ja just ja! TomteMor hade gett honom Staffans stalledrängs trollstav för att visa vägen. Snögubben sa att han skulle hålla den framför sig så skulle de komma in i den hemliga gången. Kalle, väl påhejad av Rimfrost, förklarade allt för Hector som ställde frågor och såg både såg tankfull och lättad ut. Hans ena näsborre startade darra lite igen som om han doftade äventyr.

Luciatåget hade nu stannat i närheten av dem och Lucian kom fram till dem och sa:
- Vi har kommit för att med våra ljus lysa upp eran väg i den hemliga gången. Våra sånger skall hjälpa er genom en del svåra passager. Vi är redo när ni är.

Nu tittade alla uppmärksammat på Kalle som tog fram spegeln och frågade hur han skulle göra. Han fick se en bild av ängeln och snögubben som bad honom att hålla upp trollstaven framför sig, be Rimfrost tända ett tomtebloss och hämta fram nyckeln till stubben ur säcken de hade med sig.

Sagt och gjort, Rimfrost önskade tändstickor, tomtebloss och den hemliga nyckeln. Han stoppade ned sin lurviga hand i säcken och drog fram det inför Hectors häpna ögon. Han tände tomteblosset, mumlade en trollformel och så var plötsligt alla små.

Framför dem låg en liten dörr med ett märkligt nyckelhål, Rimfrost tog fram en gammal trädnyckeln och låste upp dörren. Han vände sig om och bad Kalle gå in först och visa vägen.
Det var då Kalle höll uppp trollstaven med guldstjärna och bad den magiska kompassen om hjälp, som de plötsligt befann sig inne i gången.

Framför Kalle var det många olika gångar och han undrade vilken av dem han skulle välja? I det han tänkte det fick han syn på...

No comments:

Post a Comment