Translate

Saturday, December 15, 2012

Julsagan, 2012 -15

Lucka 15:


... en ljus-lykta flygande i luften. 

Men hur kunde det gå till? Ingen höll ju i den tänkte Mathilda förvånat. Fast nu hade hon vant sig till att allt möjligt kunde ske, men iallafall tänkte hon.

Porten öppnades helt och sen stängdes den igen bakom ljus-lyktan vars sken lyste upp omkring den.

- Ska du inte komma och hälsa och presentera oss, hördes en röst plötsligt från ingenstans. Eller har du förlorat folk-skicket helt??

Smånissen hoppade av rådjuret och klappade i händerna av förtjusning och utbrast:
- Du får trolla fram dig igen! Vrid på luvan så vi kan se dig!!

Lika raskt som det var sagt såg man nu en nisse som höll i ljus-lyktan. Mathilda mindes att hennes Farfar brukade säga att tomtar och nissar kunde trolla och bli osynliga genom att vrida på luvan. Så det var alltså sant tänkte hon.

- Jag har en ny ledtråd, sa nissen, om ni löser den så vet ni nästa steg för att hitta Jultomten. Denna gång skall ni se efter något som alla har men ingen äger, fortsatte han kryptiskt.

- När ni funnit den vet vi vad nästa steg är. Inte ens jag vet vad denna gåta har för svar, jag vet bara att vi kommer förstå det då vi löser den.

Mathilda tänkte så det knakade. Vad kunde det vara för något som alla hade men ingen ägde? Det kunde vara så mycket det tänkte hon medans smånissen kliade sig under luvan. Alla var tysta.

- Åååhh! Tiden går ju bara suckade Mathilda.

Tänk om hennes kloka Pappa ändå varit med, han hade läst lexikonen från A till Ö när han hade ryggproblem. Han hade vetat tänkte hon.

- Men vänta! sa Mathilda högt. Tiden går ju, ingen äger den men alla har den. Kan det vara så? Isåfall måste vi hitta nån typ av klocka, men var? 

Smånissen gick fram till Rådjursöga och sa att vad om dom testar om den kan finnas i säcken? Han körde ned handen och drog upp en liten ask han räckte över till Mathilda som försiktigt öppnade den

Inne i asken låg ett verkligt gammalt fickur, ett riktigt Mormorsur. Där låg även en liten lapp och Mathilda startade läsa högt:

Det mest dyrbaraste du kan ge någon annan är din tid. Denna ledtråd har du fått för att kunna...






No comments:

Post a Comment