Translate

Wednesday, December 12, 2012

Julsagan, 2012 -12

Lucka 12:


... Mathilda's gamla Luciakrona och ett tärnljus som ramlade ned vid hennes fötter. Ljudet fortsatte och det var återigen speldosan som spelade melodin från Kalle Anka's julafton när julklapparna marscherade in i julklapps-säcken.

Smånissen som hjälpt fåra-herden bygga något kom bärande på den stora Julboken och sa till Mathilda att komma. Duvan Paloma satt på Mathildas axel, och hon gick dit och ställde sig nära smånissen.

Han la försiktigt boken på stubben nära skjulen och öppnade den.  När han bläddrat fram till riktig sida startade han läsa högt:

- Den dagen Jultomten av en eller annan grund inte skulle komma tillbaka från sin hemliga tomteverkstad i julförberedelserna, måste ni sända bud om att hjälpa honom. Bara ett barn kan finna honom och det barnet måste lösa en del ledtrådar för att hitta Jultomten. Detta för att säkra att inte fel person hittar den hemliga tomteverkstaden.

Nissen tog en paus, tittade på Mathilda och log lite för sig själv. Det var allt bra spännande mitt i allt att dom äntligen hittat rätt barn tänkte han och fortsatte läsa högt:

- I den minisäcken som förvaras av smånissarna kan alla hjälpmedel man önskar hämtas fram. Det är bara att önska med hjärtat så kommer det till en och vill vara med på att barnet hittar fram till den hemliga tomteverkstaden.

Rent spontant hämtade Mathilda den lilla säcken och blundade medans hon önskade att där fanns tändstickor till det ljus som ramlade ur säcken. Försiktigt stack hon ned handen och gapade av förvåning när hon kunde ta fram en tändsticksask!

- Vi har ingen tid att förlora, fortsatte smånissen. Eftersom vi inte har tillgång på renarna så får vi använda det änglaströ för att flyga till den hemliga stubben och här kommer första ledtråden. Han harklade och läste vidare:

- Lika saker hör ihop, något måste passa och vara samma sak men ändå inte. När ni funnit ut vad det är kan ni be minisäcken om att visa vägen så öppnas många möjligheter.

Smånissen harklade till och startade klia sig under mössan och såg fundersam ut. Han förstod inte helt vad som menades. 

- Jag vet utbrast Mathilda, jag vet! Det är ju...

No comments:

Post a Comment