Translate

Friday, December 7, 2012

Julsagan, 2012 -7

Lucka 7:


... en kamel tittade lite nyfiket ut från skjulet. Den mumsade fortfarande på hö men undrade säkert vad som skedde.

Mathilda stod och tittade på den en stund och undrade om kameler inte fryser när det är snö? Men så såg hon att den hade päls så den var säkert varm. Tidigare hade hon bare sett kameler en gång och det var i en djurpark tänkte hon.

Fåra-herden vände sig mot smånissen och sa att dom var tvugna att öppna skrinet nu för att veta hur dom skulle göra vidare för att hitta Jultomten.

Sagt och gjort så sattes skrinet ned på en stubbe nära skjulet och fåra-herden provade att sätta i nyckeln rådjuret kommit med. Med en suck av lättnad kände han att den passade och dom följde noga med hur han öppnde locket sakta.

- Men... Men... stammade fåraherden först, det finns ju inget här?? Hans ansikte såg förvirrat ut och smånissen skyndade sig fram och tittade ned i skrinet han med och startade skaka på huvudet.

- Varför? Jag förstår inte, sa smånissen där han stod och skakade på huvudet.

Nu blev Mathilda nyfiken och gick fram hon också och tittade ned i skrinet. I det låg som en knotig träpinne, eller utskärning av en trädrot. Annars var det ingenting. Mathilda startade skratta och fåra-herden och smånissen såg undrande på henne.

- Men det fattar ni väll, kom det från Mathilda. Det är ju ett magiskt skrin, naturligtvis har det ett lönnfack i sig! sa hon och startade känna nede i det som såg ut som en botten i det. Hon fortsatte säga:

- Min Morfar brukade visa dom lönnfack han gjort på ett par skrin han snickrat, och vi brukade alltid få tälja, men bara med vassa knivar berättade hon. 

Mycket riktigt, det var ett hemligt fack, ett lönnfack, och Mathilda lyfte upp den falska botten och visade ett utrymme under den i skrinet. Där låg ett papper med skrift på sig, en ihopvikt karta, en kompass och en påse med något som såg ut som ett pulver.

I det hon tog och strödde ut lite glittrande pulver i luften...


No comments:

Post a Comment