Translate

Thursday, December 6, 2012

Julsagan, 2012 -6

Lucka 6:


... en smånisse med ett skrin i handen. Han vände sig mot dom där dom kom och såg lättad ut och fåra-herden gick med raska steg mot smånissen. Vid detta laget förvånades inte Mathilda över det som skedde där hon sakta pulsade fram i snön. 

Smånissen ropade till av förtjusning när han såg att fåra-herden hade med sig nyckeln till skrinet. Hade han kunnat klappa i händerna hade han säkerligen gjort det, men sedan han höll i skrivet så blev det med att hoppa högt och jubla.

- Du hann möta våran vän rådjuret, sa han när han fått tillbaka andan. Det var i lagom tid tills Mathilda kommer, fortsatte han och fick då syn på henne där hon kom på eftersläp.

- Där är hon ju! ropade han glatt och väntade på att hon skulle komma fram innan han fortsatte nu lite mer lågmält och bekymrat.

- Ja du förstår flicka lilla, Jultomten är försvunnen och om inte vi hittar honom så står hela julen på spel.

Smånissen harklade sig, kliade sig under den röda luvan och det var som han tänkte noga igenom hur han skulle ordlägga sig. 

- Bara ett barn kan lösa julens stora mysterium står det i den stora julboken, och nu är det ett mysterium var Jultomten tagit vägen. Därför bestämde vi att sända bud på dig och be dig om hjälp. Allt står nedskrivet och detta skrin innehåller hjälpmedel...

Smånissen suckade tungt, han var märkbart orolig över vad som hänt och visste tydligen inte hur säga eller vad som skulle till för att lösa detta mysterium tänkte Mathilda. Hon väntade på att han skulle svara men efter en stunds tystnad sa hon själv:

- Men varför mig? Vad kan jag hjälpa till med?
Mathilda kände sig förbryllad mitt i det som skedde.

Fåra-herden som varit på en rask runda och sett till att fåren hade det bra kom nu tillbaka. Han tittade först på Mathilda, så på smånissen för så titta på Mathilda igen.

- Vi letade efter ett barn som verkligen önskade att hjälpa andra barn, och när vi fick bud av brevduvan Paloma med kopia av din uppsats du skrivit på skolan om julen, då visste vi att du var den rätta till detta uppdrag.

- Jultomten är försvunnen och om det skulle ske honom något så har vi fått veta från den stora julboken att det är hjälpmedel i det skrinet som smånissen håller. Vi har bara inte haft nyckeln men fick skickat bud om det med hjälp av brev-duvan Paloma som visade vägen till oss. Mitt uppdrag var att hämta dig och överlämna dessa budskap, fortsatte fåra-herden.

Längre hann han inte innan...





No comments:

Post a Comment