Translate

Saturday, December 7, 2013

Julsagan 2013. 7: Prinsessan Tiara räddar julen

Illustratör: Kari Elisabeth Dahl

”Var har du hittat den? Det är ju självaste huvudnyckeln till de hemliga gångarna i berget!” utbröt Trollet Maja först förskräckt.

”Stenmonstret Klopi sa att den dumma Draken Ponko haft sönder den nyckeln, flugit till havet och kastat ned bitarna i vågorna för att sen returnera och vakta dörren där Jultomten hålls fången.” Hon tystnade och mumlade något om att hon var bönhörd.

Prinsessan Tiara berättade kort att det var självaste Ärkeängel Isis från Atlantis som kommit med denna ena av många skatter från havets botten. ”Men varför gör Ponko nåt så dumt?” frågade hon.

Trollet Maja svarade att antagligen ville Ponko ha alla julklappar för sig själv, vara i centrum och därför låst in Jultomten. ”Ett sånt elände! Hur skall han nu räddas ut?” sa hon och slog ihop händerna.

”Jag är själv ett magiskt troll, men inte elakt som en del vill ha det till. Jag är ett äkta lyckotroll som vet hur man smider sina planer och har kunskap om hur man kan bli sin egen lyckas smed.” Hon suckade djupt och försjönk i egna tankar.

”Det är ju därför jag kommit till just dig Trollet Maja”, sa Prinsessan Tiara och startade le stort.  ”Jag behöver din hjälp med att laga nyckeln och mitt hjärta visade mig vägen till just dig! Kan du hjälpa mig?” frågade hon modigt och tittade med stora bedjande ögon på Trollet Maja.

Det blev fart på Trollet Maja som sprang in i smedjan, kom raskt ut igen, gav halsbandet till Prinsessan Tiara och tog emot den delade nyckeln. Ögonen lyste av förväntan och hon mumlade som ramsor bara hon själv förstod och försvann in i smedjan igen.

Efter att  ha väntat i evigheter kom Trollet Maja ut, lite sotigare än förra gången och räckte stolt fram en hel nyckel som skimrade i solen. Hon hade läst magi över den berättade hon, att bara dom som var snälla kunde vrida om låset. Så inte nån med dumma tankar kunde koma åt nyckeln igen berättade hon.

I det dom var på väg att rida hem till Slottet bad hon dom att vänta lite, gick och hämtade en tygpåse där det bland annat fanns nymjölkad getmjölk men även smörgåsar med getost från mjölken till Blomma.

Dom tackade så mycket för hjälpen, för smycket och gästfriheten och red hem till slottet för att byta om och hämta det magiska brevet med kartan så dom skulle hitta rätt ingång.

Trollet Maja ropade och tackade efter dom och att hon var redo att hjälpa då dom behövde henne. ”Sänd bara efter mig med Örnis-Tiora så kommer jag!”

När dom närmade sig slottet fick dom se att...

No comments:

Post a Comment