Translate

Saturday, December 10, 2011

Åsa's Julkalender 2011, Lucka 10

Lucka 10


... apans svans, men den hann dra bort den och såg lite förnärmad ut, men det gick fort över.

- Har även du blivit förkyld? frågade Jultomten bekymrat, men fick till svar att Max brukade nysa när han var ivrig, som nu. Han hade alltid drömt om att få göra en flygande luftballong, och då är det inte konstigt att man nyser i bara farten sa Viktor.

Max fortsatte att såga, hamra och spika och nu började man kunna se att han gjorde en korg. Det var den Jultomten skulle sitta och stå i på sin resa hem till Nord Polen. Max var noga med alla detaljer för att resan skulle bli säker.

- Kom och hjälp till att bära sandsäckarna och brännaren, förmanade Viktor.
Nu som dom kunde se att Max snart fått färdigt korgen, blev han ännu ivrigare.

Vännerna hade hjälpts åt at ordna seglet till en ballong och lagt repen runt den. Tillsammans med repen hade det legat en liten instruktionsbok i julklappssäcken och den hade dom följt. Nästan som en IKEA- manual, skojade Jultomten.

Efter ytterligare en stund var Max färdig med korgen och samlade ihop repen och fäste dom. Han fick hjälp av Ruben och Viktor att sätta brännaren i korgen och Viktor startade berätta:

- En luftballong behöver varmluft och det får man med hjälp av eld via en brännare. Den varma luften stiger och fyller upp ballongen som lyfter. Önskar man komma högre upp kastar man en sandsäck. Önskar man att komma längre ned och landa, ja då gör man eldslågan mindre så  temperaturen sänks och ballongen sjunker.

Det hade startat bli mörkt, och alla lyssnade när apan tjattrade mot palmerna igen. Åter igen kom Nissen bärande på matkorgar, och nu kände dom hur hungriga dom var. Han hade även ordnat med matpaket till resan, något dom tackade för allihopa.

Maten smakade extra bra när man stått på och samarbetat. Efter att ha ätit och druckit pratade Jultomten ihop sig med Viktor och dom blev eniga om att bege sig samma kväll. Är inte så mycket flygtrafik på natten och Max navigerar bra till stjärnorna.

Sagt och gjort dom packade. Jultomten la sak efter sak in i den magiska säcken där det såg ut som allt försvann från det blotta ögat.  Det var i säkert förvar i säcken, förklarade Jultomten, men tog inte onödig plats i luftballongen.

Då Jultomten och Nissen satt tryggt i luftballongen med packningen undrade plötsligt Viktor...

No comments:

Post a Comment