Translate

Tuesday, December 13, 2011

Åsa's Julkalender 2011, Lucka 13

... förbereda Luciatåget. Min dotterdotter har inte helt energi till att göra det nu, men hon har glatt sig så.

Den lilla gumman suckade, torkade sig i ögonvrån och fortsatte prata till Viktor som översatte.

- Varje år samlar vi in mat och praktiska saker och går med dem till fattiga, fångar och till patienter vid sjukhuset. Det är en tradition vi har fasthållt för att ära minnet av helgonet Sankta Lucia, min släkting sen långt tillbaka. Ja, hon fick aldrig några barn själv men jag stammar från samma släkt.

Gumman stannade upp, andades djupt och fortsatte med Viktor's hjälp:
- Eftersom den ekonomiska krisen drabbat Italien hårt iår så behövs hjälpen ännu mer. Jag skulle vara evigt tacksam om ni kunde vara så vänliga att hjälpa oss att hjälpa.

Jultomten, Nissen och drakarna tittade på varandra, det var ju självklart. Nu var dom kommit hit i precis rättan tid att sträcka ut en hand och hjälpa till på plats. Tacksamheten lyste ur den gamla gummans ögon när Viktor översatte det dom blev eniga om.

Hon knäppte sina händer och berättade att hon kände sig bönhörd, att hon verkligen önskat sig av hela sitt hjärta att få hjälp med detta. Jultomten tittade på Viktor och blinkade med ena ögat. Han förstod.

Väl framme i stugan möttes dom av barnbarnet som höll på att ordna med kvällsmaten. Viktor fick presenterat henne som Agata, namnet var taget av ett annat skyddshelgon från Sicilien. Jultomten kände att han var på rätt plats och det skulle smaka med mat i magen. Agata såg blek ut, hennes Mormor passade upp henne och gästerna.

Dom gick igenom vilka planer som var efter att ha ätit sig mätta. Agata suckade, för hur skulle dom hinna runt till dom som behövde det på så kort tid när dom var så få. Själv hade hon bara precis orkat med sin Mormors hjälp samla in några få gåvor som skulle delas ut.

Viktor och Jultomten tittade plötsligt på varandra och Viktor sa:
- Tänker du på samma sak som jag? Det trodde Jultomten som skyndade ut genom dörren och sprang till luftballongen där han hämtade den magiska säcken. Väl tillbaka skyndade han sig att förklara hur dom skulle göra och ett surrande ljud hördes.

Ännu en gång hade den magiska kompassen vaknat, dom skulle naturligtvis använda luftballongen och säcken för att finna och frakta gåvorna med. Jultomten blev nu ivrig, något som smittade av sig på dom andra. Så iväg till Luftballongen igen där Jultomten, Nissen, Lucia och Agata fick plats.

Det blev en annorlunda natt när dom med hissnande fart flög kors och tvärs över Sicilien och samlade ihop gåvorna snälla människor lagt ut till Lucia och Agata. När dom sent omsider var färdiga gick det upp för Lucia att nu som det var så mörkt, hur skulle dom se? Inte hade dom några dräkter med sig heller.

Jultomten log och bad om att Luciadräkterna och ljusen, glittret skulle komma fram. Mycket riktigt så när han stoppade ned handen i den magiska säcken var sakerna där som  befunnit sig i skattkistan. Lucia och Agata fick på sig luciadräkterna och ljuskrona i håret så dom kunde använda bägge händerna och dela ut med.

Ännu var det tidig morgon men det annorlunda Luciatåget flög fortfarande över himlen och delade ut gåvor till dom som behövde det. Var nästan som att dela ut julklapper tänkte Jultomten, och kände lite grann att han skulle villa fortsätta resan hemöver och till alla han saknade. Han tänkte även tillbaka på den ivriga apan och kände att han saknade den också. Men var inget att göra åt, tänkte han sorgset, några vänner möter man och så försvinner dom igen.

Plötsligt började det röra sig märkligt i den magiska säcken. Vad kunde det vara sa Nissen och tittade försigtigt i den. Men... sa han... det är ju.....








No comments:

Post a Comment