Translate

Sunday, December 4, 2011

Åsa's Julkalender 2011, Lucka 4

Lucka 4


... något som stack upp från sanden och glittrade i solen. Solkatter dansade i Jultomtens ansikte och bländade honom. Nyfiken som han var startade han gå dit där det glittrade, men hann inte långt innan den tjattrande apan med raska hopp var framme.

Kort efteråt var Jultomten själv framme och tittade nyfiket på föremålet som låg i sanden. Något bekant var det när han böjde sig framåt för att studera det närmare. Bak honom kom drakarna och var snart framme dom med. Apan hoppade upp och ned och tjattrade ivrigt pekande på föremålet, Jultomten och Ruben. Det var precis som om den försökte säga något.

- Låt Ruben gräva fram den, sa Viktor bak Jultomten. Han är bra på att gräva som jag sa, fortsatte han. Ruben själv verkade vara lika nyfiken och var raskt framme när han fick klarsignal av Jultomten.

Ruben grävde raskt och sträckte snart fram föremålet till Jultomten som drog andan av förvåning.

- Men, stammade han, men.... Det är ju den magiska kompassen som jag inte sett sedan jag var en liten Nisse. Min Pappa Jultomten använde den då till hemliga uppdrag, sen den tiden har jag inte sett den.

Drakarna kom närmare och apan klättrade raskt upp på axeln till Jultomten där den satte sig och var tyst för en gångs skull. Jultomten studerade kompassen och såg att några av tecknen på kartan var även tecken på kompassen. Sakta men säkert mindes Jultomten något av det hans Pappa lärde honom om kompassen. Han skulle så gärna kommit ihåg mer tänkte han och drog en hand genom skägget.

Max startade låta, mer och mer ivrigt på drakspråket och Viktor översatte;
- Jag kan navigera med alla typer kompasser, även med min inre kompass. Den kompassen har jag sett en gång förut och det var när jag var på Irland och utförde uppdrag där. Inte bara kan den visa vägen men den kan föra en till de platser man inte annars kan ta sig till. Den magiska kompassen!

Det var tydligt att Max var helt hänförd över upptäckten, men även att han var van vid uppdrag på olika platser i världen. Jultomten mindes nu bland annat att hans Pappa brukade säga att drakar mästrade alla fyra grund elementen: Jord, Vatten, Luft och Eld. En drake är allra bästa hjälparen hade han sagt, och här stod Jultomten med tre stycken drakar!

Plötsligt klättrade apan ned startade tjattra som bara det och pekade mot....



No comments:

Post a Comment