Translate

Thursday, December 8, 2011

Åsa's Julkalender 2011, Lucka 8

Lucka 8


... stjärnstaven till Staffan Stalledräng? Han plockade undan lite glitter och mycket riktigt, det var det. Jultomten mindes när han var liten och fick vara Staffan Stalledräng i Luciatåget. Nisse ville han ju inte vara, det var han ju på riktigt. Desutom var det spännande att tänka på att Staffan Stalledräng red på hästar. Själv åkte han släde efter flygande renar, så för honom den gången var det exotiskt.

Han vände stjärnstaven så guldpappret var åt andra hållet, och mycket riktigt, där satt det gamla pappret med text till vad de skulle sjunga. Jultomten log åt minnena.

Jultomten kom på sig själv med att sjunga den första versen och Nissen sjöng snart med:
- Staffan var en stalledräng, vi tackom nu så gärna. Han vattnar sina fålar fem, allt för den ljusa stjärna. Ingen dager synes än, stjärnorna på himmelen de blänka...

Drakarna ställde sig och tittade på dem med tindrade ögon innan Viktor tog till orda igen:
- Vad skall vi med alla dessa saker till? Inget av det vill ju få oss upp i luften, och nu måste vi ta reda på hur du skall komma hem.

Jultomten drog en hand genom skägget igen och suckade. Vad skulle han ta sig till? Apan som stuckit huvudet ned i skattkistan startade att tjattra igen och drog fram ett kuvert som den sträckte fram till Jultomten. Ännu en gång kunde man se den spretiga handstilen på framsidan av kuvertet:

Rädda Julen 2011


Nu hade det blivit en vana att få besked på dom mest underliga sätt så Jultomten öppnade ivrigt kuvertet och ett slitet papper med den spretiga handstilen lyste emot honom. Som om det var satt nån typ av strålkastare på den tänkte han.

Grattis till fyndet! Nu skall du bara sätta ihop alla ledtrådar till det svar som skall föra dig vidare. Kom ihåg, det enkla är oftast det bästa och att det finns en hjälpare i alla du möter. Har du frågor, ställ dem så kommer svaret till dig via allt och alla du möter. I tillägg har du den magiska kompassen som hjälpmedel och nyfunna vänner som flyger dig vidare. Information kommer fortlöpande. Nu väntar dom dig, ja den magiska kompassen för er dit så fort ni löst transporteringen.

Jultomten hann inte läsa färdigt nästan innan Max, som stått och pratat med Viktor, startade springa allt han orkade till båten han själv gjort. Apan sprang efter honom ivrigt tjattrande och väl framme drog den fram en hammare från båten och viftade med den triumferat.

Ruben och Viktor talade drakspråket och blev mer och mer ivriga. Det tog en liten stund innan Viktor vände sig mot Jultomten och förklarade att nu visste de hur de skulle ta sig vidare! De skulle naturligtvis bygga en luftballong. Viktor pekade mot stranden och brädorna, seglet och den där manicken som såg ut som man kunde sätta eld på.

- Vi har allt som behövs och Max kommer sätta igång att bygga, vi får assistera honom. Skynda er, vi måste sätta igång nu! förmanade Viktor och begav sig till stället på stranden där Max ivrigt startat att samla ihop brädorna och seglet.

Med ens var de igång med att lägga tillrätta och redskap fanns bland annat i båten Max gjort.

Men va var det där som lät nedifrån skattkistan tänkte Jultomten och gick nyfiket dit...

No comments:

Post a Comment