Translate

Wednesday, December 7, 2011

Åsa's Julkalender 2011, Lucka 7

Lucka 7


... ett ihoptvikt papper som Jultomten tog fram. Försiktigt vecklade han ut den lilla lappen och kunde åter igen se den spretiga handstilen.

Den magiska kompassen tar Dig dit Du önskar, Din Fantasi tar Dig överallt.
För att aktivera den magiska kompassen skall du säga denna ramsa:
"Leta högt, leta lågt, leta utåt, leta inåt. Låt ledstjärnan visa vägen och res i frid."



Jultomten mindes nu att hans Pappa brukade säga just dessa ord innan han drog iväg på uppdrag. Plötsligt blev han klar över att det nu var han själv som hade det stora ansvaret att komma hem och rädda julen. Han var ju den som drog runt hela världen med julklappar till alla barn så nu var det bråttom.

Åter igen hördes apans tjatter. Denna gång såg Jultomten att det var på väg att bli högvatten så skattkistan måste bäras upp i trygghet innan dom öppnade den. Sagt och gjort, dom hjälptes åt att bära upp kistan innan vågorna nådde fram och ställde skattkistan nära Jultomtens solstol.

- Låt Max öppna den, sa Viktor efter att stått och pratat med honom en stund. Han känner till denna typ av lås.

Jultomten sträckte fram nyckeln och Max tog emot den, gick fram till kistan och tog försiktigt upp det gammeldagsa låset. Han satte lika försiktigt i nyckeln och vred den sakta. Allas blickar var nu vända mot Max och det var tyst förutom vinden i palmerna och ljudet från vågorna. Det gick lite trögt, men så vreds nyckeln om och låset öppnades.

Apan var snabbt framme och markerade att den önskade att öppna locket, men den väntade snällt. Med ens blev det liv och röra då alla skulle fram och förväntningen steg. Vad skulle dom hitta?

- Innan vi öppnar locket på skattkistan, började Jultomten säga, så måste vi få i oss nått att dricka. Det är varmt och alla behöver det nu efter att stått på så länge.

Det gick en liten besviken suck bland vännerna men dom var eniga. Man blir törstig av att hålla på i denna värmen. Nissen tog fram en ny korg han varit och hämtat, och Jultomten fick vatten för att släcka törsten med. Dom andra drack sig otörstiga och snart stod alla samlade runt skattkistan igen.

Locket knarrade lite när Jultomten öppnade det och i den låg flera olika saker. Ett ankare, några askar tändstickor, någon typ av tändvätska, rep, en luciakrona, några stearinljus, några sandsäckar. Det var det Jultomten fick syn på med en gång. Märkligt tänkte han, men det var fler saker här och fick syn på en gammeldags kikare. Samma kikare han fått låna när han som liten nisse åkte med sin Pappa på Julafton till alla barnen.

- Men vad konstigt, sa Jultomten mumlande när han han fick syn på något han kände igen. Men, fortsatte han, är inte det där?......





No comments:

Post a Comment