Translate

Wednesday, December 14, 2011

Åsa's Julkalender 2011, Lucka 14

... längre hann han inte innan apans huvud tittade fram sömndrucket från säcken.

Den kröp fram och drog med sig Tomtemössan som var fylld av bananer. Nu som den startat vakna tjattrade den på som om den bar på en hemlighet. Raskt var Viktor framme och pratade med den.

- Apan säger att han sprang och hämtade med sig goda bananer som Gran Canaria är känd för och gömde sig i säcken när Jultomten tittade bort. Han somnade gott på en gång, fortsatte Viktor, och väcktes av att någon ropade på den som från långt bortifrån.

I nästa stund landade luftballongen på det sista stället för natten och solen startade gå upp i horisonten. Apan tittade konstigt på Lucia och Agata och Viktor förklarade för den vad som skett. Efter att dom hjälpt till att dela ut dom sista gåvorna, delade dom på bananerna för att få lite energi efter en lång natt innan dom flög tillbaka till Lucia's stuga.

Gumman Lucia kunde inte tacka dom nog när dom var tillbaka i hennes stuga. Tårarna rann av tacksamhet och hon erbjöd i det minsta Jultomten att sova några timmar i hennes säng såsom han hjälpt till och bärt hela natten. Detta erbjudande togs gott imot, resan skulle fortsätta efter lite sömn bestämde dom.

Det var mörkt ute och Jultomten förstod först inte var han befann sig. Sängen var så skön tänkte han för att nästa sekund klarvakna och undrade om han försovit sig. Med ens mindes han gårsdagen och var han var och skyndade sig upp. Gumman Lucia stod med förklädet på sig och lagade middag vid spisen. Bredvid henne stod apan på en stol och rörde om i grytorna.

Nissen fanns inte att se, men i ena hörnet liggande på halm låg drakarna hulter om bulter. I nästa ögonblick kom Agata in genom dörren med Nissen i släptåg, dom hade varit ute och ordnat med husdjuren för natten förklarade Nissen. Viktor vaknade och gäspade stort. Snart var dom vakna allihopa.

- Har han sovit gott? frågade gumman Lucia försiktigt  med Viktor som översatte. Jag har fått så otroligt mycket hjälp av din medhjälpare, sa hon vidare och tittade på apan. Den har hjälpt mig att göra iordning här hemma och nu laga mat. Jag hoppas vi inte stört dig!

Jultomten försäkrade att han sovit skönt och vaknat utvilad. Goda dofter kom från spisen och ännu en gång skulle dom dela ett måltid tillsammans. Efter maten tog vännerna farväl med gumman Lucia och Agata och återvände till Luftballongen. Trots allt måste dom hinna hem så Jultomten kunde fara på sitt årliga uppdrag att besöka världens barn med julklappar.

Med ett susande ljud satte den magiska kompassen igång och Ruben tände åter igen eld på brännaren, varm luft steg och fyllde upp ballongen. Apan startade tjattra och pekade på något som stack fram från säcken. Jultomten tittade närmare och drog fram ett kuvert som hade samma spretiga handstil:

Till Jultomten

Med förväntansfulla fingrar drog Jultomten fram ett litet skrynkligt papper och kunde läsa:

11 nätter före jul sjunger man om i Lusse Lelle, precis vad det är och den tiden du har på dig att komma tillbaka till Nord Polen. Renarna väntar dig, men ännu skall du få användning för flera andra transport medel på din väg hemöver. Innan du drar, ge Lucia och hennes dotterdotter Agata den största gåva du kan ge någon. En present utöver det vanliga ligger i Tomtemössan. Fortsatt trevlig resa!

Jultomten trevade åter igen i sin mössa och kände något hårt i den hemliga fickan. Det var ju...

No comments:

Post a Comment