Translate

Friday, December 2, 2011

Åsa's Julkalender 2011, Lucka 2

Lucka 2, 2011.


Det är något bekant med den spretiga handstilen for det igenom Jultomtens huvud, men han kunde inte komma på vem som skrivit detta. Så han fortsatte läsa:

"Kära Jultomten,
jag behöver låna dina renar för ett viktigt uppdrag. Men var inte orolig, du har alla hjälpmedel som finns för att resa tillbaka hem till Nordpolen och rädda julen. Inuti din Tomteluva finns isydd en hemlig ficka och i den finns en karta med ledtrådar på hur du skall ta dig hem. Ta emot den hjälp som erbjuds dig på vägen, så möts vi hemma på Nordpolen. Eders ödmjuke tjänare."

Jultomten startade klia sig i håret och drog en hand genom skägget. Vem var detta som inte presenterade sig? Vad var det för uppdrag som väntade? Varför var julen i fara? Detta förstod han inte något av eftersom allt varit som vanligt när han drog på semester.

Varje år drar Jultomten på en resa för att värma upp renarna till de skall jobba som hårdast på självaste julafton. Iår gick resan till Gran Canaria och renarna hade varit glada att äntligen få föra släden med Jultomten över himlen igen. De hade varit pigga och flugit som aldrig förr.

Jultomten fortsatte fundera, hemma hade allt varit som vanligt, eller hade det inte varit det? Han försökte gå genom allt men kunde inte komma på nåt ovanligt som skett, och vaknade till medvetande igen av apans tjatter. Den sprang fram och tillbaka med hans Tomteluva i handen som om den retades.

Ja just det ja, tänkte Jultomten, i brevet står det om en hemlig ficka, och tog Tomtemössan från apans utsträckta hand. Det prasslade lite när han undersökte insidan på den och jovisst, en knapp fanns att känna uppe vid tofsen inuti mössan. Den satt så högt upp att han inte kännt den innan.

Med försiktiga händer öppnade han fickan och till sin stora förvåning var det en stor ficka han burit med sig. Han drog fram en karta över Gran Canaria med dess fyra klimatzoner, såg ett kryss där han låg och solade men även ett kryss över en skattkista. Var flera märkliga tecken han inte förstod. Underst stod det med samma spretiga handstil:

Gräv fram skattkistan från sanden, där finner du hjälpmedel och fler ledtrådar. Du behöver gräva djupt så leta efter något eller någon att gräva med.


Jultomten tog ena handen för pannan och suckade djupt. Vem skulle hjälpa honom? Han hade inte tillgång till redskap där han satt på en avlägsen strand ingen kände till på Gran Canaria.

Bakom honom hördes ett märkligt ljud och Jultomten vände sig om och spärrade upp ögonen när han fick se...









No comments:

Post a Comment